Het GBM-WC-project

Deze week, één jaar geleden …

Het GBM-WC-project!

Vanaf medio februari 2021 stonden er in het noordelijke deel van de Gentbrugse Meersen verschillende Wildlife Camera’s opgesteld. De fotovallen werkten dag … en nacht, en namen acte van fauna (en flora) die nietsvermoedend voor de lens in beeld kwam.

De volgende weken belichten we telkens een passant van precies één jaar geleden.

Soms met uitleg, soms met enkel een titel, soms spreekt het beeld voor zich. We geven dat beeld zoals het is, niet uitgesneden, gekadreerd of bijgewerkt, met de info van datum en tijd (wintertijd!) afleesbaar. Filmpjes duren maximum 10 seconden, en laten soms slechts een staart zien die uit beeld verdwijnt … . Het resultaat vind je hier!

Het noordelijke deel van de Gentbrugse Meersen situeert zich tussen de  E17, de Scheldedijk, Gentbruggekouter, Emiel Claeyslaan, Jules van Biesbroeckstraat en Boer Janssensstraat. Enkele percelen zijn nog in privé bezit, maar het grote deel is eigendom van Stad Gent en Natuurpunt, de verdeling is ongeveer gelijk. Natuurpunt is eigenaar van percelen die voornamelijk gelegen zijn langs de Schelde, bij Stad Gent ligt de nadruk meer op de brede zone aansluitend op de sportcluster. Zowel aan Stad Gent als aan Natuurpunt werd toestemming gevraagd voor het plaatsen van de camera’s.  Vanzelfsprekend stonden de camera’s niet gericht op de paden waar mensen passeren. Het was ook niet de bedoeling om mensen te ‘spotten’. We wouden gewoon eens kijken wat er zo al aan een alerte onbemande lens passeert! De camera’s hebben op verschillende plekken gestaan, op de berm van de E17, bij enkele bomengroepen, nabij stallen of in het open grasland.  Op die manier kwamen enkele dieren in beeld die je anders minder ziet, maar ook de gewone gasten. Anderzijds zijn er nog een heleboel kleinere beestjes die tussen de vegetatie leven en in eerste instantie buiten beeld bleven… in tweede instantie bouwden we daarvoor een mostela, en ja, ook zij werden al eens betrapt!

De camera’s hingen meestal slechts 40 à 50 cm boven de grond, er werden immers geen grote dieren verwacht. De gebruikte camera’s zijn relatief goedkope modellen (rond de € 100 per stuk), die je gemakkelijk kan verkrijgen, maar waar geen accessoires voor bestaan (zoals een metalen veiligheidshouder of voorzetlenzen bijvoorbeeld). Dit maakt ook dat er zich al eens technische problemen voordeden. De eerste camera begaf het na 5 maanden, maar de meeste hielden het langer vol. Gebruikte modellen zijn ACORN LTL-5210A (#1), Strex WC sp 48 (#6) en MAGINON WK 4 HD (#1). Gedurende de hele periode werd er geëxperimenteerd met de opnamekwaliteit. Soms werden er enkel reeksen van  foto’s genomen, soms een combinatie van foto’s en film. De filmpjes duren nooit langer dan 10 seconden,  meestal verdween het dier al na enkele seconden uit beeld.

Tot slot stonden er af en toe ook wel mensen op de beelden. Daar de camera’s, eens je het pad verlaat wel degelijk erg zichtbaar waren, zijn die mensen zich er ook bewust van. En nieuwsgierig. Maar toch bedankt voor het getoonde respect voor het materiaal!

Gunter Stoops gunter@wgbm.be

Overzicht

%d bloggers liken dit: