2022 maart 2021

… één jaar terug …

7. Week 29 maart 2021

De lente-ochtend van 30 maart 2021. Alsof hij weet dat hij mooi centraal in beeld staat strekt deze fazant de rug en laat – ondersteund door wild gefladder – zijn stem in de koele ochtendlucht klinken. Een opera-aria kunnen we dit bezwaarlijk noemen, maar de geste was er wel! De fazant werd onder andere door de Romeinen over Europa verspreid, zijn oorspronkelijk leefgebied ligt in Zuidoost-Europa (Georgië, Armenië) en Zuidoost-Azië (Vietnam tot Noord-Korea).

fazant

😊Randgeval!

fazant

—————————————————————————————-

6. Week 22 maart 2021

Deze periode stond er een camera nabij de schapenschuur van de hoeve nabij de E17, maar het geheugenkaartje stond na één dag al vol (meer dan duizend beelden). Zoveel beweging! Op 20 maart 2021 verhuist een moeder bruine rat haar jongen naar veiliger oorden. Ze passeert minstens vier keer met een jong. Ja hoor, de bruine rat is zowat het succesvolste zoogdier ter wereld. Van oorsprong komt ie uit de steppengebieden van Oost-Azië, maar het is een echte cultuurvolger, en reisde gemakkelijk mee met de handel en wandel van die andere soort: Homo sapiens. De camera werd elders gehangen, de aanwezigheid van bruine rat was iets te dominant op die plek!

bruine rat
bruine rat

Toch een filmke!:

bruine rat

😊Vind een haas!

Europese haas

————————————————————————————

5. Week 15 maart 2021

Konijnen maken in tegenstelling tot hazen holen onder de grond, deze konijnenburchten hebben verschillende ingangen. Voor het werpen van de jongen wordt een doodlopende zijgang gemaakt met op het einde een nest. Dat nest wordt opgebouwd uit gras en losgekrabde buikpels. Een wentel noemt men die constructie. Als de rivaliteit te groot is, wordt buiten de burcht een nieuwe gang gegraven, ongeveer een meter lang, licht afgaand en met een kleine nestholte op het einde.

Dat is wat op 18 maart 2021 door de camera werd vastgelegd. Een konijn kwam gedurende iets meer dan een uur telkenmale met de bek vol gras in beeld. De camera stond knal boven het hol! We hebben de foto’s achter elkaar gezet …

konijn

😊Vind een bruine rat!

bruine rat

————————————————————————————

4. Week 8 maart 2021

Op 12 maart 2021 liet zich voor het eerst een steenmarter zien. De witte keelvlek loopt af op de voorpoten en de poten zelf zijn donkerder van kleur. De wolharen zijn licht van kleur en schemeren op de flanken door de dekharen (bij de boommarter is die ondervacht net donkerder). Steenmarters voelen zich best thuis in menselijke omgeving, ze worden regelmatig in stedelijke agglomeraties gespot. Een spouwmuur, een zolder of een schuur vindt hij een ideale verblijfplaats. Het is een carnivoor die best een kippetje lust maar ook wel eens vruchten of bessen eet.

steenmarter
steenmarter

😊Randgeval!

buizerd

——————————————————————————————

3. Week 1 maart2021

Een ekster was op 1 maart 2021 op zoek naar bouwmateriaal. Daarvoor ‘vandaliseerde’ hij eerst een dood struikje, maar het takje werd te licht bevonden en achter gelaten. Een soortgenoot duikt op in de achtergrond. Eksters maken hun nest hoog in een boom en het is voorzien van een dakconstructie. Tot hun derde jaar leven eksters in jeugdbendes.

ekster

😊Vind 2 wilde eenden!

koppel wilde eenden

2022 februari 2021

Overzicht

Gunter Stoops

%d bloggers liken dit: