2022 juni 2021

… één jaar terug …

20. Week 28 juni 2021

Ook de andere mostela (100mm) kreeg bezoek. Lang bezoek! Een wezel passeerde de buis. Een wezel mag dan wel het kleinste roofdier van Europa heten, zijn bouw is indrukwekkend of misschien eerder onthutsend. Hoe kan je je evenwicht houden als de helft van je lichaam uit je kop en je nek bestaat? Als je even goed kijkt dan lijken deze proporties nergens op. Hij wordt niet veel langer dan 25 cm, de (korte!) staart inbegrepen. Een wezel is een vleeseter en leeft voornamelijk van muizen! Eèn à twee per dag. Op zoek naar muizen gaan ze alle holtes af, zo ook deze mostela. Hij is dagactief, deze foto werd in de voormiddag genomen.

wezel

😊Vind een konijn!

konijn

——————————————————————————————

19. Week 21 juni 2021

De mostela (80mm) die midden in de eerder natte zone met pitrus geplaatst werd, documenteerde de doorgang van een rosse woelmuis. In tegenstelling tot de gewone bosmuis (zie twee weken geleden) hebben woelmuizen een eerder korte staart, meestal slechts een derde tot de helft van hun kop-romplengte. De rosse woelmuis is een algemene soort, maar de populatiedichtheid kan van jaar tot jaar sterk variëren. Afhankelijk van het voedselaanbod leven er 5 tot meer dan 100 dieren per hectare. In sommige jaren neemt hun aantal de dimensies van een plaag aan, goed voor uilen en andere rovers. Zelf eet de rosse woelmuis voornamelijk plantaardig voedsel zoals zachte zaden, vlezige vruchten, bladeren, kruiden en boomschors. Maar ook op het menu staan: paddenstoelen, mossen, wortels, noten, knoppen, gras en tussendoor insecten, wormen en slakken.

rosse woelmuis

😊Dheuheu!

Pas even op met die zeis!!! Hier staat een camera!!

——————————————————————————————

18. Week 14 juni 2021

Deze huiskat triggerde niet alleen de camera, maar deed blijkbaar ook een gewone oeverlibel opschrikken. Ze staat nog net rechts op de (2de) foto, voor het filmpje begint, wel niet echt scherp, maar duidelijk een mannetje, blauw met een zwarte achterlijfspunt (zie ook onderstaande foto die Claude Grandsart in de Gentbrugse Meersen nam). Het is een libel uit de familie van de korenbouten en een algemeen voorkomende soort in België die vliegt van mei tot september. Dit kruidenrijk hooiland is zijn jachtgebied, hier jaagt hij op andere insecten tot hij geslachtsrijp is. Voor de paring en de ei-afzet zoekt de gewone oeverlibel stilstaand tot zwakstromend water op. Uit het ei komt een nimf (larve). Ze leeft in de modder of tussen de plantenresten op de bodem en jaagt op alles wat niet te groot is.  Ze groeit en vervelt gedurende twee tot drie jaar, dan kruipen ze in de oevervegetatie omhoog en sluipen uit.

gewone oeverlibel
gewone oeverlibel in de Gentbrugse Meersen (foto Claude Grandsart)

😊Randgeval!

ekster

——————————————————————————————

17. Week 7 juni 2021

De camera’s worden door de groeispurt van de grassen en kruiden overwoekerd. Er komen alleen nog maar door de zon opgewarmde en in de wind wiegende pluimen in beeld. Honderden foto’s na elkaar, tot de kaartjes vol zijn of de batterijen leeg. We capituleren en pakken het anders aan. Er wordt een “mostela” gemaakt, een doorloopbak voor kleine zoogdieren. Een half-open buis (100 mm) aan de ene kant en de camera aan de andere kant. Een leesbrilglas (+ 2,5), voor de cameralens gemonteerd, zorgt voor de scherpte op die korte afstand. De bak werd in de schaduw van een wilgenstruik in niet begraasd grasland in het open meersgebied geplaatst. Een gewone bosmuis is in elk geval nieuwsgierig. Dit is een ware muis met grote rechtopstaande oren, grote ogen en een lange staart (langer dan het lichaam!). De bosmuis is nachtactief en een opportunist. Haar voedsel bestaat voor een groot gedeelte uit zaden, aangevuld met bessen, stengels en bladeren, paddenstoelen, mos en ook een aanzienlijk gedeelte dierlijk voedsel.

gewone bosmuis

Hieronder een foto van de “mostela”: open en onder een opschietende boswilg.

rechts de camera met leesbrillenglas en links de doorloop
de bak onder de wilg, het voor de installatie van de bak weggemaaide gras doet dienst om hem beter aan het menselijk oog te onttrekken

😊Vind 2 hommels!

hommel

2022 mei 2021

Overzicht

Gunter Stoops

%d bloggers liken dit: