2022 augustus 2021

… één jaar terug …

Hieronder vind je wat enkele wildlife camera’s gedurende een half jaar (februari-augustus 2021) registreerden in de Gentbrugse Meersen.

Zevenentwintig weken lang belichtten we telkens één opmerkelijke passant. Sommige soorten, misschien zelfs individuen, kwamen meermaals aan bod … . Veel lees- en kijkplezier!

27. Week 16 augustus

Hij is er wel, maar laat zich zelden zien. Deze week poseerde hij, uitgeregend en met nat verenkleed voor een camera. De gaai! Een ongelooflijk mooie vogel, vooral dat lichtblauw vleugelveld met fijne zwarte bandering. Die bandering is bij elk individu verschillend, een unieke streepjescode! Een gaai eet voornamelijk insecten, aangevuld met eieren en jongen van zangvogels. In de winter schakelen ze over op een dieet met meer zaden en vruchten. In het najaar hamsteren ze eikels. Ze vervoeren er 5 in de krop en eentje in de bek, die ze tot kilometers in de omtrek individueel begraven. Dat kunnen er in één najaar meer dan 8000 zijn (per gaai!). De meeste vindt hij terug, maar niet allemaal, en daar is de eik hem dankbaar voor!

gaai

😊Vind een konijn!

konijn

——————————————————————————————

26. Week 9 augustus 2021

Gelukkig zal hij niet zijn met deze foto! Eigenlijk zie je het hem denken: “Shit! ’t Is waar, die camera! Als die foto’s maar niet rondgaan! Ik zie er niet uit …” En inderdaad, veel van zijn statige allure is even komen te vervallen … het is ruitijd, en ook de trots van de fazantenhaan, zijn staartveren, moeten eraan geloven. Ze waren versleten en zijn aan vernieuwing toe. Dat komt dus wel in orde, maar tijdelijk lijkt hij even meer op een doodgewone kip!

fazant

😊Dheuheu!

een echte huiskat!

——————————————————————————————

25. Week 2 augustus 2021

Vorige week stak ie zijn snuit al even op (Dheuheu!), nu laten we hem volledig zien: een spitsmuis. Maar welke? Dat is op deze foto’s een stuk moeilijker te bepalen. Daarvoor moet er naar details gekeken worden die op deze foto’s slecht zichtbaar zijn. Onder andere de kleur van de vacht, de vorm van de oren maar ook de beharing van staart, handen en voeten maken hier een verschil. We houden het dus veiligheidshalve op spitsmuis, maar daar de oren wel te zien zijn gaat het hier waarschijnlijk om de huis/veldspitsmuis. Op de foto’s is geen echt scherp kleurverschil te zien tussen rug en buik, dat maakt dat het meest waarschijnlijk huisspitsmuizen zijn. Spitsmuizen zijn carnivoren, vooral insecteneters, maar zoals je kan zien vormt een slak een welkome snack!

spitsmuis

😊Vind een gaai!

gaai

2022 juli 2021

Overzicht

Gunter Stoops

%d bloggers liken dit: