2022 april 2021

… één jaar terug …

11. Week 26 april 2021

Het uitsloven van onze fazantenhaan (zie Week 7) is duidelijk niet zonder resultaat gebleven! Hij passeert, op vrijersvoeten, de camera, samen met zijn nieuwe vriendin. Het broedseizoen van een fazant loopt van maart tot juni en de vogels leven in een soort haremstructuur, waarbij een mannetje vaak meerdere vrouwtjes bevrucht. Ze leggen één legsel van wel 10 tot 14 eieren in een goed verscholen nest. De jongen trekken na het uitkomen onmiddellijk mee met moeder op zoek naar voedsel. Benieuwd of we die ook te zien gaan krijgen … er loopt een kaper rond…

fazant

😊Dheuheu!

konijn kijkt eendjes!
twee konijnen kijken eendjes!

——————————————————————————————

10. Week 19 april 2021

Sinds de jaren 1980 van de vorige eeuw is de nijlgans geen ongewone verschijning meer in onze natuur- en weidegebieden, als er maar water in de buurt is. Oorspronkelijk is dit een Afrikaanse soort die bij ons als siervogel gehouden werd. Maar ontsnapte exemplaren (o.a. van het Koninklijk domein in Laken) wisten zich goed te handhaven. Ondertussen zijn de aantallen enorm toegenomen. Deze vogel verdedigt zijn territorium fel en deinst er niet voor terug nesten van andere vogels te vernietigen. Ganzerik en gans zien er hetzelfde uit. Ze broeden dikwijls in boomholtes of op oude nesten van grote vogels (reiger, ooievaar, buizerd of havik). Ze leggen één of twee broedsels per jaar, van 6-9 eieren. Na 28-30 dagen komen de jongen uit en na een 65 tal dagen zijn ze vliegvlug. Ze blijven nog een tijd als familie rondtrekken. Je ziet ze foerageren op graslanden, waar ze gras en kruiden eten. De nijlgans staat geboekstaafd als een invasieve exoot.

nijlgans

😊Vind een haas!

Europese haas

——————————————————————————————

9. Week 12 april 2021

De wildcamera’s stonden één jaar geleden zo ingesteld dat ze eerst 2 foto’s namen en dan een filmpje van 10 seconden. Meestal was het beest dan zo goed als wel uit beeld. Soms is nog net het verdwijnen van een achterste zichtbaar. Soms heb je net wat meer geluk. Maar … in die 10 seconden wordt ook het geluid opgenomen! Dit leidde tot een leuke vaststelling. Beluister de volgende fragmenten maar eens goed (zet het geluid helemaal open, maar vergeet het achteraf niet weer op een lager niveau te brengen!): De camera werd op 13 en 14 april telkens bij valavond rond 20u (wintertijd) getriggerd, … door een gast die later nog aan bod komt. Als je goed luistert hoor je op elk van deze opnames de roep van de ransuil! En inderdaad, er huisde vorig jaar een koppel ransuilen in dit bosje. Zo zie je maar dat ook de geluidsband heel wat info levert!

ransuil

😊Vind een haas!

Europese haas

——————————————————————————————

8. Week 5 april 2021

Een van de camera’s wordt gemolesteerd door koeien die recent op de wei gezet zijn. De plastiek houder breekt en de camera valt in het gras, met de lens omhoog. Zo blijft hij nog een week wolkenfoto’s maken, meer dan 1500! Maar soms zit er wel eens iets anders tussen; een vlucht kauwen bijvoorbeeld. De kauw is een luidruchtige, gedrongen vogel, zwart met een grijs achterhoofd en een opvallend lichtblauw oog.  Kauwen hebben een zeer uitgebreid menu, gaande van kleine ongewervelden, over zaden en granen tot eieren, fruit en ook wel eens een muis en natuurlijk ook onze etensresten, kattenbrokken en pechstrook-karkassen.  Hier in de Gentbrugse Meersen struinen ze door het grasland op zoek naar slakken, spinnen en insecten of larven.  Als een kauw een paarband aangaat is dat voor het leven. Je ziet ze ook zelden alleen.

kauw

😊Randgeval!

koe

2022 maart 2021

Overzicht

Gunter Stoops

%d bloggers liken dit: