Over de Werkgroep Gentbrugse Meersen (WGBM)

WGBM?
Werking
Medewerkers

WGBM?

De Werkgroep Gentbrugse Meersen, kortweg WGBM genoemd, is sinds februari 2008 als kern aangesloten bij Natuurpunt Gent. Onze werkgroep is actief in de deelgemeente Gentbrugge en dan voornamelijk in het meersengebied langs de Schelde.

De werkgroep is ontstaan eind 1995 als “Actiegroep Gentbrugse Meersen”.

De stad, die de Gentbrugse meersen wou inrichten als recreatiegebeid, maakte toen de weinig natuur-vriendelijke plannen van het studiebureau Citec bekend. Onze bemerkingen hebben er mee ertoe geleid dat de stad een bijkomende natuurstudie heeft laten maken waaraan ook onze ‘werk’-groep actief heeft meegeholpen.

Ondertussen is de vereniging verder geëvolueerd naar een echte natuur- en milieuvereniging die een informatieve, educatieve en sensibiliserende rol op zich neemt. De WGBM is ook vertegenwoordigd in de Stedelijk Adviesraad voor Milieu en Natuur en is actief in de de begeleidingscommissie van de groenpool Gentbrugse Meersen.

Als logo van de werkgroep is gekozen voor de veel in ons gebied voorkomende boerenzwaluw. In de oude schuren en stallingen die overal in het gebied te vinden zijn, komen ieder jaar in de lente boerenzwaluwen broeden. De soort gaat achteruit en daarom willen we hiermee de aandacht vestigen op het belang van de noodzaak aan natuurbeschermende maatregelen voor deze zwaluw.

Kunstenaar Luc Meuris ontwierp het logo zo dat het ook de vorm van het gebied voorstelt. Daarbij vormen de vleugels de grens met de Schelde waarbinnen het gebied zich bevindt. Het lichaam en de staart stellen de autosnelweg voor, die helaas dwars door het gebied loopt.

 

zwkl

 

 


Werking


Zoals de naam ‘werkgroep’ laat veronderstellen wordt gewerkt rond verschillende thema’s.

Elke maand organiseren we een geleide natuurwandeling waarbij een ervaren natuurgids uitleg geeft bij al wat leeft en beweegt in het gebied. Een ideale gezinsuitstap.

Voor geïnteresseerden die al wat ervaring hebben in determineren organiseren we bijeenkomsten waarbij we, afhankelijk van het tijdstip, zelf in de natuur gaan verkennen en onze kennis onder elkaar uitwisselen. De aandacht kan o.a. gaan naar planten, vlinders, insecten, paddenstoelen, vogels e.d.m.

Heb je zin om de handen uit de mouwen te steken voor de natuur in de Gentbrugse Meersen? Zoek je een gids voor een natuurwandeling door de Gentbrugse Meersen? Ben je zelf een natuurgids die aan de slag wilt in de Gentbrugse Meersen? Stuur ons een berichtje via de contactpagina op deze website!

 


Medewerkers


 

 

 

2 gedachten over “Over de Werkgroep Gentbrugse Meersen (WGBM)”

  1. Dag Christina

   Ja, dat kan zeker nog, en wel op twee plaatsen:

   1. Tijdens de openingsuren van de cafetaria van het NMC in de Bourgoyen.

   2. Rechtstreeks in de klimaatloods (Weverbosdreef in Gentbrugge).
   Met de wagen kan de de klimaatloods oprijden via de Houw.
   Op het einde van de Houw steek je het fietspad over en je bent in de loods. Is er niemand: zet dan de boeken onder de hangar. Ze worden dan later wel binnen gezet.

   Alvast bedankt!
   WGBM

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: