Gentbrugs zeisteam? U zegt?

Freya en Mathias hebben er enorm veel zin in. Hendrik is al hevige fan. Daarmee is het team meteen met 50% uitgebreid. Met andere woorden: we kunnen van start gaan.

Na enige ervaringen met het Gents Zeisteam rijpte het idee om in Gentbrugge ook iets te proberen. En dus geven we het dit jaar een poging.

Woensdag 26/05 heeft de eerste activiteit plaatsgevonden. In trio. Met twee volwassenen en een tiener hebben we het hoge gras rond het bankje aan de vlierstruiken langs het Vospad gemaaid.

De plannen zijn ambitieus: we willen graag iedere woensdag 1 à 2 uurtjes zeisen in de inkomweide naast Gentbruggekouter 85, te starten vanaf 9 juni. Zeg maar tussen 17:30 en 19:30. Of zoiets. We zien wel hoe het evolueert.

En we willen graag uitbreiden. Want met 2 maai je de meersen niet. En we babbelen graag een keer. Want alleen maar werken verveelt snel.

Maar laat ik eerst zeisen eerst eens voorstellen. Waarom zou je nu voor zo’n hobby kiezen? Voor veel zeisers is het een combinatie van buiten zijn, natuurbeleving, rust en beweging. In hooilanden en meersen moet worden gemaaid om het grasland te verschralen en bloemen meer kansen te geven. Je kan dat met een machine doen, want dat gaat snel. Maar je maakt veel lawaai en veel slachtoffers doordat dieren in de maaibalk of bosmaaier terecht komen en sterven. En alles is in 1 stuk kaal. Geen plaats meer voor beestjes om zich te verstoppen. Dat is bij zeisen wel heel anders. Minder druk (letterlijk, geen machinesporen) op de bodem, geen lawaai en diertjes krijgen de mogelijkheid tijdig andere schuilplaatsen te zoeken. Het gaat even snel als werken met een bosmaaier, maar is veel socialer: doordat je geen lawaai maakt, draag je geen gehoorbescherming en kan je met elkaar spreken.

Een zeisteam bestaat trouwens uit meer dan enkel zeisers alleen. Eenmaal het gras gemaaid, moet het ook samengeharkt worden en daarna afgevoerd. Het gras mag wel even blijven liggen om te drogen, maar eigenlijk is het leuker als je het meteen met een heel team ook kan verwijderen. Zo ontstaat er een dynamiek waarmee je met een heel team een stukje natuur meer kansen geeft. En zo kan je ook eens wisselen van activiteit.

Voel je je aangesproken en wil je eens kennismaken? Kom dan zeker eens langs op een woensdagavond aan de inkomweide, naast Gentbruggekouter 85. Heb je eigen materiaal zoals een zeis, een hooihark, een riek of een zeil? Breng het gerust mee. Maar je hoeft zelf geen materiaal te hebben. Wij voorzien een paar zeisen en harken voor wie eens wil proberen en geven met plezier een woordje uitleg en de nodige begeleiding. Of kom gewoon eens langs om te supporteren en een praatje maken 🙂
Tot woensdag 9 juni?

4 gedachten over “Gentbrugs zeisteam? U zegt?”

 1. Ik had al eens geïnformeerd om een opleiding ‘Werken met de zeis’ te volgen, maar die zitten heel snel vol. Zou ik eens een initiatie kunnen krijgen bij jullie?

  Groeten,

  Evert

  Like

  1. Dag Evert,
   ik heb zelf de opleiding van Terratools gevolgd. 30 mei is er eentje. En die lijkt nog niet vol: https://www.terratools.be/cursussen/
   Het Gentbrugs Zeisteam van de WGBM kan je geen officiële opleiding geven. We zijn zelf maar amateurs 🙂 Maar net zoals het Gents Zeisteam – waar Mathias en ik deel van uit maken en waar we onze eerste ervaringen opgedaan hebben – delen we graag onze ervaring en geven we je tips. Gratis. Kom dus gerust op woensdagavonden langs naar de inkomweide. Dan leren we je wat wij weten en kunnen we samen oefenen. Er is gras genoeg 🙂
   Groeten, Freya

   Like

   1. Kunnen jullie de locatie van de inkomweide its duidelijker schetsen? Bedankt!

    Like

   2. Dag Caroline,
    de inkomweide is het meest noordelijke perceel van Natuurpunt in de Gentbrugse meersen: tussen Gentbruggekouter 85 en de Voshoek. Het toegangspad, het Vospad, ligt tegenover Gentbruggekouter 168. 9 juni zeisen we zeker nog in die weide. Eind juni kan het zijn dat er met een maaimachine door een boer gemaaid wordt. Dan zoeken we andere stukken om zeisen en kondigen we het aan op de blog waar we heen gaan (maar wel nog steeds in de meersen).
    Groeten, Freya

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s