Di 12 juli 2016 : 18h : Inrichting Voshoek

Zal ik het nu doen, nu nog alles kan

voor de zondvloed, nu het nog even kan.

Stotteraars aller landen – Luc De Vos

Luc De Vos was een natuurliefhebber. Deze Stille zithoek werd ingericht als dank voor de inspanningen die hij deed voor onze werkgroep. De opening gebeurde op dinsdag 12 juli 2016, zijn verjaardag. De Voshoek bevindt zich op ons eerste aangekocht stuk grond van 4,5 ha in de Gentbrugse Meersen. Ondertussen werden er nog stukken natuur aangekocht met hulp van vrijwilligers en sympathisanten.

Net voor zijn overlijden werd Luc De Vos peter van het Natuurgebied de Gentbrugse Meersen. Zijn familie vroeg om af te zien van kransen en bloemen en een donatie te doen voor aankoop van gronden in de Gentbugse Meersen. Dit samen met de opbrengst van enige benefietconcerten leverde een meer dan zeer aardig startkapitaal op, waardoor Natuurpunt een eerste aankoop van gronden kon doen.  Niet toevallig dus bevindt de Voshoek zich op deze eerst aangekochte percelen. De Stille zithoek bestaat uit een bijenhotel en drie zitbanken, van waarop het mooi mijmeren is met zicht op de uitgestrekte meersen.

De opening van de Stille zithoek gebeurde in bijzijn van zijn familie, vrienden en politici.  Ondanks de regenachtige periodes eerder die dag, bleef het droog.  Dus dank aan de Weergoden!

Om 18h startten kennismakingswandelingen rondom de aangekochte gebieden. Rond 20h waren er enige toespraken, vanwege Natuurpunt en ook Schepen Tom Balthazar werd bereid gevonden een woordje (en gedichtje) te plaatsen. Dit ter illustratie van de mooie en vruchtvolle samenwerking tussen Stad Gent en Natuurpunt. Tenslotte ook dank aan het VOC (Merelbeke Vogelopvangcentrum) die enkele dieren op deze plaats vrijliet: een egeltje en enkele zangvogeltjes , en zeer toepasselijk ook een jonge vos. Kinderen en ook volwassenen waren erg geïnteresseerd.

Nog een woordje over de vrijlating van de vos. Een vos is een dier dat een territorium inneemt. Een territorium van bvb. een afgeschoten dier wordt al rap ingenomen door 2 nieuwe exemplaren. Een ouder exemplaar vergroot zijn eigen territorium, dus laten we liever een vos oud worden. Tevens vermijden we zo dat vossen van verder gelegen gebieden (eventueel aangetast door vossenlintworm) onze territoria komen innemen.  Problemen met pluimvee e.d. kunnen aangepakt worden door voldoende maatregelen te treffen (afschermen met afsluitingen en dekstenen). Verdere info kan gevonden worden op de website van Natuurpunt :  https://www.natuurpunt.be/pagina/bescherm-je-kippen-tegen-de-vos

Nogmaals dank aan alle bereidwillige helpers en sympathisanten. Dank zij jullie werd het een mooie en gedenkwaardige avond!

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s