14/11/2015 Werkdag moerasje Gentbrugse Meersen

Een moerasruigte die onbeheerd blijft, verbost. Ook in het moerasje in het zuidelijke deel van de Gentbrugse Meersen (ter hoogte van het Thais restaurant) namen de wilgen de laatste jaren de overhand. Doordat de vegetatie dichter en hoger wordt, dreigt er een uniek biotoop in de Gentbrugse Meersen voor heel wat vogelsoorten verloren te gaan.

Zo is het behoud van dit stukje open moeras van groot belang voor een aantal broedvogels die met uitsterven bedreigd zijn in Vlaanderen (Rode lijst, categorie 1):

  • Watersnip (broedvogel in 2006 en 2007),
  • Paapje (broedvogel in 2009),
  • Snor (territoriumhoudend in 2015).

Maar ook voor vogels die bedreigd zijn in Vlaanderen (Rode lijst, categorie 2) is dit stukje Gentbrugse Meersen van het grootste belang:

  • Zomertaling (broedvogel in 1999)
  • Rietzanger (broedvogel in 2015)
  • Rietgors (jaarlijkse broedvogel)

Andere broedvogels van betekenis in dit gebiedje zijn Blauwborst en Sprinkhaanzanger. Verder is het gebied van belang als doortrek- en overwinteringsgebied voor Watersnip, Bokje, Porseleinhoen en Waterral.

Al deze soorten hebben nood aan een structuurrijke (moeras)ruigte zonder al te veel struiken (en zeker geen bomen). Op zaterdag 14 november organiseerden enkele vrijwiliggers van Natuurpunt Damvallei en de Werkgroep Gentbrugse Meersen dan ook een werkdag om een aantal hoog opgaande bomen uit dit waardevolle gebiedje te verwijderen.

Hieronder kan je een kort verslagje van Michaël Moors lezen.

“Het was alweer enkele jaren geleden, maar afgelopen zaterdag was Natuurpunt opnieuw aan het werk in het moerasje aan de Koningsdonkstraat, waar tal van zeldzame vogels broeden op een onooglijk klein terrein.

Maar wat klein oogt, ga je op een werkdag natuurlijk een stuk groter ervaren… De elf verzamelde vrijwilligerswaren echter meer dan gemotiveerd genoeg om van deze werkdag opnieuw een succes te maken! Door het verwijderen van te ver opgeschoten wilgen werd het open karakter van het gebiedje grotendeels hersteld, wat de broedvogels de komende jaren weer alle kansen zal geven.

Dank aan alle noeste werkers! Een bijzonder woord van dank aan Nico, voor de deskundige machinale ondersteuning, aan Hans voor de bereiding van de zeer gesmaakte soep en aan Marnix, die zo sympathiek was de aanlevering (per fiets dan nog wel!) en bedeling ervan voor zijn rekening te nemen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s