UPDATE: Natuurpunt dient klacht in tegen stopzetting bovendebiet Zeeschelde

UPDATE 7 augustus 2015

Natuurpunt dient klacht in bij de Vlaamse ombudsdienst voor het stopzetten van het bovendebiet uit de Gentse binnenstad naar de Zeeschelde in Gentbrugge. Hiermee ondersteunt Natuurpunt de klacht die eerder al werd ingediend door Gezwint, een feitelijke vereniging van buurtbewoners, en het Gents Milieufront.

Door deze eenzijdige stopzetting van het bovendebiet door W&Z ontstaat geurhinder en wordt de vestiging van knijten in de hand gewerkt.

Meer info @

Noteer ook zeker het Jenny Walrygesprek “Moeder,wat voor Schelde willen we?” van vrijdagavond 11 september in je agenda. Het belooft een boeiende avond te worden waarbij Tom Balthazar (Stad Gent), Wim Dauwe (W&Z), Servaas Schutyser (Gezwint), Marnix Aerssens (Natuurpunt Gent) en Ruben Dekeyzer (buurtbewoner) in debat gaan.


OORSPRONKELIJK BERICHT VAN 28 mei 2015

Bron: Natuurpunt-website

Natuurpunt verzet zich tegen de heropgestarte baggerwerken van Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) in de Schelde tussen Gentbrugge en Melle. “De timing van de werkzaamheden is onaanvaardbaar: midden in het broedseizoen dreigen volledige nesten jonge vogels in het water gesleurd te worden”, zegt Frank Maes van Natuurpunt Gent.

De omstreden baggerwerken van W&Z werden in april al een keer stilgelegd. Natuurverenigingen, omwonenden en verschillende politici hadden zich verzet tegen de werken, die een voorafname lijken te vormen op het plan van W&Z om een sluis te bouwen in Heusden voor een pleziervaartproject. “Een prestigeproject waarvoor geen draagvlak is”, verduidelijkt Frank Maes van Natuurpunt Gent. Bovendien zou het project een einde maken aan het Gentse Zwin, een uniek getijdengebied met slikken en schorren.

“Zelfs als het baggeren louter gebeurt in het kader van onderhoudswerken, staan de intensiviteit en de timing haaks op de bescherming van de uitzonderlijke natuurwaarden in het gebied”, zegt Frank Maes. Als gevolg van de baggerwerken dreigen banken, oevers en rietkragen te verdwijnen, een drama voor de broedvogels als de beschermde bergeend, die er hun nesten gebouwd hebben.

Na de vaststelling van inbreuken door de natuurinspectie werden de baggerwerken in april stilgelegd. Hierop werd door W&Z een studie aangevraagd bij het Instituut voor Natuur en Bos (INBO). Het INBO bracht de meest kwetsbare zones in kaart en de werken zouden opnieuw kunnen opstarten, op voorwaarde dat schade aan broedvogels maximaal vermeden zou worden. De werken moesten continu gebeuren om te vermijden dat broedvogels nestlocaties zouden vinden nabij de baggerwerken. Op 14 mei werden de baggerwerken hervat. Maar de natuur besliste er anders over en langsheen het hele projectgebied zijn beschermde watervogels beginnen broeden. Verstoring van beschermde vogels is verboden. Dit verbod wordt versterkt tijdens de voortplantingsfase en de periode waarin de jongen erg afhankelijk zijn van hun ouders.

Door omwonenden en vrijwilligers van Natuurpunt werd vastgesteld dat intussen ook de kleine karekiet en bosrietzanger nestlocaties hebben gekozen in het gebied en dat er wel degelijk grote aantastingen van de oevervegetatie plaatsvinden. De nesten van de rietzangers en kleine karekieten verdwijnen inclusief jongen in de gebaggerde geul als gevolg van erosie na de baggerwerken. Natuurpunt eist de toepassing van het verbod op verstoring en vraagt dat de werkzaamheden onmiddellijk stilgelegd worden.

Contact: Frank Maes, Natuurpunt Gent, 0471/127.037

2 gedachten over “UPDATE: Natuurpunt dient klacht in tegen stopzetting bovendebiet Zeeschelde”

 1. Met alle respect voor de natuur (ik ben zelf ook lid van natuurpunt) maar ik zou er niet rouwig om zijn dat het waterpeil wel wat verhoogd wordt. Wij worden als omwonenden geplaagd door de kleine mugjes (knijten) die serieuze beten achterlaten. s’ Avonds en in de vooravond kunnen wij niet meer buiten op terras zitten zonder beschermingsprodukten met DEET te gebruiken. Ook in huis wordt het vervelend.
  Mvg
  Karolien Verhelst

  Like

  1. Dag Karolien,

   bedankt voor je reactie. In de update van het bovenstaande bericht vind je meer duiding bij het ontstaan van de knijten-opstoot door het afsluiten van het bovendebiet (zie m.n. de toegevoegde links).

   vriendelijke groet,
   WGBM

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s