Leven in de meersen

Geen paniek! Ook deze spin heeft acht poten! De kraamwebspin heeft immers de gewoonte om haar twee paar voorpoten dicht bij elkaar te houden. Kijk maar eens goed.

Ze behoort tot de familie van de wolfspinnen: de wolven onder de spinnen die hun prooi achterna jagen met een snelle sprint. Een web komt er bij hen niet aan te pas! Lage bladeren en grassprietjes zijn hun jachtterrein.

En jagen doen ze met volle overgave: alles van enigszins hanteerbaar formaat wordt achterna gezeten. Een mannelijke kraamwebspin die een vrouwtje het hof wil maken, loopt het risico zelf verschalkt te worden. Hij neemt dan ook het zekere voor het onzekere en schuift haar bij benadering een bruidsgeschenk toe: een ingesponnen vliegje of wat anders lekkers, Op het moment dat het wijfje haar kaken vol heeft met zijn geschenk, is de kust veilig en kan hij zonder al te veel angst de paring aanvatten.

Als dat alles goed verlopen is – en, geloof me, er zijn al talloze kraamwebspinmannen ten onder gegaan aan hun vrouwen – loopt het vrouwtje na een tijdje rond met een bolvormig eipakket. Al gauw zal ze die eicocon echter ophangen in een tentachtig spinsel: een kraamkamer voor haar jongen. De pas uitgekomen jongen blijven tot aan hun tweede vervelling nog gezellig samen in de beschutting van de door hun moeder gesponnen tent. Kamperen in de Gentbrugse Meersen! Het gebeurt binnenkort weer, en dat alles onder (of liefst naast) uw voeten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s