Het geboortebos blijft groeien

In het kader van de week van het bos organiseerde de stad Gent opnieuw een boomplantactie in de Gentbrugse Meersen. Het is een traditie geworden. Voor het vijfde opeenvolgende jaar nodigde het stadsbestuur de mama’s en papa’s uit van kindjes die in Gent geboren zijn om mee te planten in het geboortebos. Meer dan 1.300 spruitjes geboren in 2012 werden ingeschreven. Hun namen staan vermeld op een nieuw monument dat centraal in de plantzone staat.

Ook traditioneel waren de weergoden gunstig gestemd. Grote grijze regenwolken trokken rakelings voorbij maar het geboortebos bleef gespaard van plensbuien. Zoals bij de vorige edities was de opkomst voor dit evenement massaal. De vrijwillers van onze werkgroep waren op post om advies te geven over het gekozen boompje of struikje, waarna de kindjes met hun broertjes, zusjes, ouders en sommigen zelfs met hun grootouders aan het planten gingen. Daarna kon er ook nog uitgebreid genoten worden van animatie en infostands op het terrein.

Bij de inrichting van de groenpool Gentbrugse Meersen is een behoorlijk grote oppervlakte nieuw bos voorzien. Hierbij kiest men zoveel mogelijk voor spontane verbossing omdat dat een ecologisch rijk resultaat geeft. In het geboortebos kiest men voor het gevarieerd aanplanten van inheemse struiken en bomen. De stad Gent wil de bevolking namelijk betrekken bij het ontwikkelen van de groenpool. Zo helpen de enthousiaste kinderen en hun familie de natuur een handje.

Het geboortebos geeft symbolisch aan dat elk kind het recht heeft op te groeien in een groene en gezonde omgeving. Dit is een investering in de toekomst met als einddoel een toegankelijk recreatief bos, een groene long waarin kinderen kunnen ravotten. Daar is in ons bosarme land grote nood aan. Het feit dat duizenden mensen hierop afkomen bewijst dat er voor de creatie van nieuw bos een groot draagvlak bestaat bij de bevolking… Een warme oproep bij de beleidsmakers om hier zoveel mogelijk werk van te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s